Přes zimu mi vykvetlo několik Cryptocoryn - takřka stále kvete C. "pseudo-pondetederiifolia", velmi často také C. minima (lokalita neznámá), a jednou či dvakrát kvetly i C. sp. 'Yellow Ring' 'Bukit Ibam' a C. cordata var. cordata. Pokud kvetlo i něco jiné, nevšiml jsem si. Většina květináčů je tak plných, že by si zasloužily rozesadit... Jenže kam. A to jsem nyní na 400-450 litrech různě velkých nádrží, nádob a kdo ví čeho. Bude na čase opět redukovat některé "běžné" druhy.
A nyní k novinkám. S příchodem jara kvetou i dva mé nedávné přírůstky - Cryptocoryne noritoi (lokalita neznámá/neudána) a Cryptocoryne striolata 'West Kalimantan'. Vykvetly ve stejný čas a proto mi udělaly dvojnásobnou radost. Květu jsem se dočkal po šesti měsících, což považuji za úspěch. Substráty jsou opět na bázi bukového listí a pH v nádrží se pohybuje okolo 4,5, vodivost okolo 250-300 uS/cm. Zde už mám světlo předěláno na LED reflektory.
Cryptocoryne noritoi roste bez problémů a vcelku rychle. Mám ji ve dvou květináčích, tento exemplář je ten větší a už vyhání i spoustu odnoží. V druhé nádrži jsem měl dříve vyšší pH (a rostlinka byla menší). Nyní jsem ho však všude snížil a čekám na výsledek.

- Cryptocoryne noritoi (18.3.2015)

- Cryptocoryne noritoi (18.3.2015)
Cryptocoryne striolata 'West Kalimantan' je na tom přesně opačně. V minulosti jsem ji kupoval 3 kusy, 2 šly do emerzu a jeden je semi-emerzně (částečně ponořený, po listy). Jeden exemplář v květináči už uhynul a o druhý jsem měl trochu strach. Naštěstí se rostlinka pak zvetila a začala vyhánět nové listy (jedná se o ten exemplář u něhož se mi otevřel i plod). Všeobecně se dá říci, že je to asi aktuálně má nejpomaleji rostoucí Cryptocoryna (?). S podivem bych řekl že i C. bullosa mi roste rychleji (toto tvrzení bych bral s rezervou...asi jsem ještě nenašel správné podmínky pro C. striolatu a porovnávat růst je ryze subjektivní - nezapisuji si nové lístečky

). Další exemplář mám zaplavený po listy a zatím také roste bez problémů.

- Cryptocoryne striolata 'West Kalimantan' (18.3.2015)

- Cryptocoryne striolata 'West Kalimantan' (18.3.2015)